Waarom is het zo moeilijk om eerlijk naar binnen te kijken?

Waarom is het zo moeilijk om eerlijk naar binnen te kijken?

Welzijn vraagt om inzicht, bewuste keuzes en verantwoordelijkheid voor je eigen denken en handelen. Maar wat doen we zelf om ons welzijn daadwerkelijk te beïnvloeden?

Het is verleidelijk om te blijven hangen in oude patronen en overtuigingen. Ze zijn vertrouwd, zelfs als ze niet helpend zijn. We zoeken de oorzaak liever buiten onszelf – in onze geschiedenis, de omstandigheden, of door anderen de schuld te geven. Het confronterende idee dat onze eigen gedachten een grote rol zouden spelen in hoe we ons voelen, schuiven we het liefst van ons af. Dat vraagt namelijk om introspectie, eerlijk bij jezelf naar binnen kijken, en daar ligt vaak een grote uitdaging.

 

Want waarom is introspectie zo moeilijk?

Introspectie betekent dat je in staat bent om eerlijk naar binnen kijken en te zien dat je soms bent overgeleverd aan oude patronen die er door het leven in zijn geslopen. Het vraagt om moed, en het kan voelen alsof je een muur afbreekt die je jarenlang hebt opgebouwd. Die muur biedt bescherming, maar kan je tegelijkertijd vasthouden in een lage frequentie van energie en emoties. In die lage frequentie is het leven zwaar of zwaarmoedig, maar ook eenvoudig: het vraagt weinig van je. Je hoeft er geen energie in te stoppen. Maar een lage frequentie brengt geen voldoening, geen groei, geen energie, geen geluk.

 

Hoe kom ik in een hogere frequentie?

Om in een hogere frequentie te komen – die van geluk, balans en welzijn – heb je energie nodig. Maar die energie komt niet vanzelf; je moet er eerst zelf in investeren. Het is alsof je een motor aan het opstarten bent: in het begin kost het meer kracht en moeite om op gang te komen, maar zodra je in beweging bent, wordt het steeds makkelijker om vooruit te blijven gaan.

Het vraagt inspanning om oude patronen los te laten en je denken bewust te sturen. Misschien voelt dat in het begin ongemakkelijk, alsof je tegen jezelf ingaat. Die oude patronen zijn namelijk als ingesleten paden: je volgt ze automatisch, zonder erover na te denken. Ze kosten weinig energie, maar houden je gevangen in een lage frequentie.

Het loslaten van die patronen en het kiezen voor nieuwe gedachten en gedragingen voelt als werk. Het kan vermoeiend zijn om jezelf uit te dagen en bewust te blijven bij elke stap. Maar die inspanning is geen verspilling – het is een investering in jezelf. Je bouwt als het ware een nieuwe basis, een stevig fundament waarop je welzijn kan groeien.

Hoe meer energie je stopt in het verhogen van je frequentie, hoe meer je terugkrijgt. Je zult merken dat je gedachten helderder worden, je emoties meer in balans komen, en je een dieper gevoel van rust en voldoening ervaart. Het is alsof je een reservoir aan positieve energie opbouwt, dat je helpt om sterker, gelukkiger en veerkrachtiger te worden.

Een hogere frequentie is niet alleen een staat van zijn; het is een manier van leven die je activeert door bewuste keuzes te maken. Het vraagt energie, ja, maar het geeft je uiteindelijk meer energie terug dan je ooit had gedacht. En dat maakt het de moeite waard.

Misschien vraag je je af: wat bedoelt hij precies met lage en hoge frequenties? In deze blog ga ik dieper in op dit concept en leg ik uit hoe energieën en frequenties je welzijn direct kunnen beïnvloeden.

 

Het is een kwestie van bewustwording

Introspectie betekent niet dat je jezelf moet veroordelen. Het gaat om bewustwording, om het loslaten van wat je niet langer dient. Het is een uitnodiging om naar binnen te kijken en verantwoordelijkheid te nemen. Niet omdat je moet, maar omdat je het waard bent om je beter te voelen.

Welzijn is geen toeval. Het is stuurbaar. Het vraagt om bewuste keuzes en de bereidheid om te groeien. Dit is jouw kans om de stap te zetten naar verdieping en persoonlijke groei. Wat houd je nog tegen?

Marcel Urgert te gast in twee inspirerende podcasts

Het leven biedt altijd onverwachte kansen, en soms leiden die naar plekken waar je je verhaal mag delen met een breder publiek. Ik had ...

Lees hele artikel

Hoe voel jij je vandaag?

Gevoelens lijken soms zomaar uit de lucht te vallen. Iets overkomt je, een situatie of een opmerking, en ineens voel je iets. Maar hoe ...

Lees hele artikel

Je moet blij zijn als het regent, want als je niet blij bent, regent het ook!

Geluk is geen toestand die afhankelijk is van externe omstandigheden, maar een keuze die je van binnenuit maakt. Dit is precies wat de regen ...

Lees hele artikel

Waarom is het zo moeilijk om eerlijk naar binnen te kijken?

Welzijn vraagt om inzicht, bewuste keuzes en verantwoordelijkheid voor je eigen denken en handelen. Maar wat doen we zelf om ons welzijn daadwerkelijk te ...

Lees hele artikel
Mediteren op weg naar geluk

Wat zijn energieën en frequenties – en hoe beïnvloeden ze je welzijn?

Alles in het universum, inclusief jij, is energie. Deze energie beweegt en vibreert op verschillende frequenties (trillingen). Je gedachten, emoties en fysieke gezondheid bepalen ...

Lees hele artikel

Geluk zit in een klein boekje

In mijn boek Bewust Gelukkig geef ik inzichten en praktische oefeningen om (negatieve) denkpatronen te doorbreken. Een kompas en hulpmiddel voor iedereen die op zoek is naar kracht, welzijn en geluk.

Vitaal-therapie

Als vitaal-therapeut help ik je met je gezondheid en om je negatieve denkpatronen te doorbreken en de balans weer terug te vinden. Ontdek hoe mijn 4-stappenplan en holistische benadering je kunnen ondersteunen.

Naar de “Over Mij” pagina.

Nieuwsbrief Inschrijven:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang tips over geluk, balans en vitaliteit.

    Ik ben akkoord met het privacy statement

    Contact gegevens

    E-mail: info@vitaal-therapie.nl
    Telefoon: 0118-471823
    Adres: Papegaaienburg 50,
    4386 DA Vlissingen
    Openingstijden: Maandag – Vrijdag: 08:00 – 18:00

    © 2025- Alle rechten voorbehouden  |  Algemene voorwaarden  |  Privacy Statement